Moneybrothers

Werkwijze lenen

PROJECTAANVRAAG

Algemeen:

 • uw financieringsaanvraag ligt tussen € 20.000,- en € 500.000,-
 • na een kredietbeoordeling kan het project door ons worden ingedeeld in een risicoklasse 
 • maandelijkse annuïtaire aflossing tegen de afgesproken rente
 • binnen de afgesproken looptijd van 6 tot 120 maanden is de hele lening aan investeerders afgelost
 • projectaanvragen van zowel starters als bestaande bedrijven zijn welkom!
PRE-FUNDING

De kracht van crowdfunding ligt vooral in het feit dat een deel van de investeerders uit het sociale en zakelijke netwerk van de ondernemer komt. Bij ons kunt u uw project voor een korte periode alleen voor de innercrowd online zetten, zodat u zelf ervaart hoe op de pitch gereageerd wordt én u geeft hen de kans om alvast een financiële bijdrage te doen voordat het project voor iedereen zichtbaar wordt.

STAPPENPLAN

Stap 1: Gratis registreren of inloggen

Als u nieuw bij ons bent moet u zich eerst registreren. Een bestaande gebruiker kan inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord.

Stap 2: Indienen van uw project

U kunt nu de projectaanvraag doen. Houd alle benodigde projectinformatie bij de hand zodat uw aanvraag zo volledig mogelijk is. U kunt namelijk ook gelijk documenten uploaden zoals jaarcijfers van twee voorafgaande jaren, een bedrijfsplan met begroting en een recent uittreksel KvK. Van een startende ondernemer ontvangen wij graag een bedrijfsplan met begroting en als uw rechtsvorm een eenmanszaak, vof, mts of cv betreft, de meest recente IB-aangifte.

Stap 3: Betaling van de kredietbeoordelingsfee

In uw moneybrothers account ontvangt u een factuur van de kredietbeoordelingsfee van € 395,- ex BTW welke per iDeal betaald wordt op rekeningnummer NL96INGB0006786449. Voor dit bedrag gaan wij de beoordelingsprocedure in gang zetten. 

Stap 4: Bedrijfsbezoek

Onze medewerkers bezoeken u op lokatie om kennis te maken en de aanvraag door te nemen. Wij helpen u graag verder!

Stap 5: Beoordeling van uw aanvraag

Afhankelijk van de Creditsafe rating en de beoordeling van uw cijfers door een onafhankelijke kredietspecialist, wordt uw aanvraag goedgekeurd of afgewezen. Wanneer u project wordt goedgekeurd wordt het ingedeeld in een risicoklasse.

Stap 6: Pitch

Bij een positieve beoordeling kunt u beginnen met het schrijven van de pitch. De pitch is belangrijk voor het succes van de campagne omdat investeerders hierop een investeringskeuze maken. Belangrijk is een goede omschrijving van het project, doelbedrag en een deadline. In duidelijke taal geschreven en pakkend om de aandacht vast te houden!

De pitch heeft als opbouw:

 • samenvatting project
 • over de ondernemer en de onderneming
 • financieringsbehoefte
 • eventuele incentive voor grotere investeerders

en als tabbladen:

 • project (zoals hierboven beschreven)
 • financieel (financiële uitwerking van de kredietbeoordelaar)
 • eventuele zekerheden
 • ontvangen investeringen (aantal investeerders en geïnvesteerde bedragen)
 • reacties (projectreacties van investeerders, ondernemer en Moneybrothers)

Het is mooi om de pitch aan te vullen met foto’s, links en eventueel een film. 

Voor de publicatie van uw project rekenen wij een fee van € 295,- ex BTW. Wij helpen u namelijk met het opstellen van de pitch en de begeleiding na publicatie om het project onder de aandacht te brengen van de crowd.

Stap 7: Publicatie

De publicatieperiode is maximaal 90 dagen, maar stopt als de aanvraag is volgeschreven. In de praktijk is dit meestal veel korter! Wanneer het doelbedrag niet is volgeschreven kan de periode met een aantal dagen verlengd worden. Wordt het bedrag desondanks niet behaald, dan hebben investeerders kennelijk onvoldoende vertrouwen en wordt de lening niet verstrekt. Geïnvesteerde bedragen worden aan de investeerders terugbetaald.

Stap 8: Lening en succesfee

Wanneer de aanvraag voor 100% is gefund wordt de leningovereenkomst opgesteld en het bedrag binnen 5 werkdagen overgemaakt, verminderd met de succesfee.

Stap 9: Maandelijks terugbetaling van rente en aflossing

Een kalendermaand na de uitboekdatum van de lening start in de eerste week, gedurende de looptijd de maandelijkse terugbetaling van rente en aflossing via de rekening van Stichting Derdengelden Moneybrothers aan de investeerders conform het betaaloverzicht in uw moneybrothers account.

Stap 10: Uw investeerders informeren

Investeerders hebben in uw project geïnvesteerd omdat zij vertrouwen in u en het project hebben. U kunt een plan realiseren omdat zij geld aan u hebben uitgeleend. Daarom is een ondernemer verplicht om jaarlijks een update van het project en de onderneming te geven aan de investeerders via de mail.

Mijn moneybrothers account

In uw moneybrothers account kunt u al de zakelijke gegevens terugvinden over uw project, het betaaloverzicht van rente en aflossing, de facturen van kredietbeoordeling, succesfee en de maandelijkse uitbetalingen, de overeenkomst van geldlening en het fiscaal overzicht.