Moneybrothers

Groei van crowdfunding 2016

Ook in 2016 gaat crowdfunding verder met de gestage groei van de afgelopen jaren. In het eerste half jaar van 2016 werd er maar liefst €86 miljoen gecrowdfund in Nederland. Dat is een aardige stijging ten opzichte van vorig jaar toen er in het hele jaar €128 miljoen werd gecrowdfund (Het Parool).


Leningen het grootst

Groei

De groei neemt wel sterk af. In 2012 was er een groei van 200% in een nog, erg, jonge crowdfunding markt. Ten opzichte van het tweede halfjaar van 2015 is er een groei van ‘maar’ 9%.

Wat verder opvalt is dat de meeste crowdfunding projecten de vorm van een lening hebben met ruim €62 miljoen. Op de tweede plaats staan producten met ruim €10 miljoen. (Douw en Koren), ). Het is een internationaal ook zo dat leningen het grootste gedeelte van de crowdfunding projecten voor hun rekeningen nemen.


Ondernemers 

 

Ondanks dat ondernemers het grootste gedeelte van de financiering voor hun rekeningen nemen, hebben ze niet de meeste projecten tot stand gebracht. Dat zijn namelijk de 1265 maatschappelijke projecten. Dit zijn veelal veel kleinere projecten, met een gemiddelde waarde van €6.400 per project t.o.v. €94.000 voor de ondernemingen. Een van de redenen dat crowdfund leningen het zo goed doen in vergelijking met andere projecten is dat de investeerder kans heeft op een goed financieel rendement. Met nadruk op "kans op", er is namelijk altijd een bepaald risico. Zeker in een markt met extreem lage spaar rentes, trekt dat veel investeerders. Daar kunnen maatschappelijke en reward based projecten niet tegen op, hoe goed ze ook zijn opgezet. 


Toekomst

De verwachting is dat de groei door zal zetten de komende jaren. Cijfers van 200% groei zoals we in 2012 zagen zullen we waarschijnlijk niet terug zien. Groeicijfers zoals we het afgelopen jaar gezien hebben, met een groei van 9% in het eerste half jaar van 2016, zijn veel realistischer.


Uw steentje bijdragen?

Moneybrothers logoWilt u ook bijdragen aan de verdere groei van crowdfunding en tegelijkertijd een graantje mee pikken van de mogelijkheden? Wij zijn altijd opzoek naar nieuwe projecten en investeerders. Schrijf u vooral in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven of meldt u nu meteen aan op de website met een project dat u wilt laten financieren.

Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op met Julius via julius@moneybrothers.nl of per telefoon op 020-262 28 40.

Met zomerse groet

Het Moneybrothers team