Moneybrothers

Interessante bevindingen van peer-to-peer leningen uit de UK

 

Afgelopen maand heeft de Engelse Peer-to-Peer (P2P) Finance Association een rapport gepubliceerd over de Engelse crowdfunding markt. Aangezien de markt in de UK ver voorloopt op de Nederlandse markt met €4,4mld in 2012 aan leningen vergeleken met een ruime €100 mln in Nederland (zie eerder artikel).

De vergelijking gaat dus niet helemaal op, maar het geeft wel een goede indicatie van de kansen en rendementen in een grote markt. Zelfs in de UK zijn de zakelijke leningen maar 4% van het totaal bedrag aan leningen in 2015.

Een paar van de “Key Findings” uit het rapport:

  • Peer-to-peer leningen heeft grotere competitie en keus in de markt van leningen gebracht met als voordelen voor leners o.a. snelheid en versimpeling van het aanbod.
  • Er is geen bewijs dat de kosten voor leningen dalen door het nieuwe aanbod van P2P leningen.
  • Het biedt een nieuwe vorm van investeringen die normaal niet bereikbaar is voor kleine investeerders.
  • Het rendement is vergelijkbaar met B en BB rated obligaties in het bedrijfsleven.
  • Platformen bieden een nieuwe en efficiënte manier van communicatie met veel kleine investeerders en lenende partijen.

Dat zijn allemaal positieve aspecten voor zowel ondernemers die opzoek zijn naar geld als wel investeerders opzoek naar een goede rendement/risico verhouding.

Marktplaats

Een andere interessante ... heeft betrekking op een vraag die wij ook iedere keer weer krijgen. Namelijk, is het mogelijk om tussentijds uit te stappen? Het rapport geeft aan dat bij de partijen die hier een marktplaats voor aanbieden, daar relatief weinig gebruik van wordt gemaakt. Investeerders zijn echt op zoek naar lange termijn investeringen en hebben weinig behoefte om tussentijds uit te stappen.

Risico

Er is, net als bij iedere investering, ook een risico dat het rendement voor grote mate beïnvloedt. Het rapport noemt default percentages van 2-3% voor particuliere leningen en 3-4% voor zakelijke leningen in 2013-2014. Aangezien dit percentages voor de UK zijn, is het niet te zeggen hoe dit voor Nederland uit pakt. Dit is waarom wij altijd adviseren de investering te spreiden over meerdere projecten. Dit is ook een van de bevindingen in het rapport.

Investeerders

Over het algemeen hebben investeerders in P2P leningen een boven gemiddeld inkomen en zijn zich bewust van het hogeren risico van investeren in crowdfunding leningen. Wat interessant is om te zien, is dat meer dan de helft van de investeerders 55+ is en 12% onder de 35.

Het zou interessant zijn om ditzelfde onderzoek te zien in Nederland en de rest van Europa. Zit er veel verschil tussen markten? Of zit er vooral verschil in de mate van volwassenheid van de markt?

Hier is een link naar het volledige rapport, in het engels. 

Nieuw Project

Binnenkort heeft Moneybrothers weer een nieuw project om in te investeren, dus een extra kans om je investeringen te spreiden zoals het rapport aanraadt. Zodra het project online staat laten we dat direct weten!