Moneybrothers

Verschillende type crowdfunding

Ondertussen hebben veel mensen weleens van een vorm van crowdfunding gehoord hebben. Donaties voor een project of het verkrijgen van aandelen heeft enige vorm van bekendheid. Daarnaast is het ook mogelijk om een beloning in de vorm van een product te ontvangen. Echter de meeste financiering gaat, zoals we al eerder gezien hebben, om in crowdfunding leningen.

Type crowdfunding

Wij zullen deze verschillende type van crowdfunding uitleggen aan de hand van enkele voorbeelden. We bespreken wat de voordelen en de risicos van de verschillende typen zijn. 

Beloning of reward-based campagne

Bij dit type crowdfunding gaat het om voor-financiering van een produkt of dienst. Dat wil zeggen dat de ondernemer pas begint met produceren nadat de financiering rond is. De investeerder krijgt een beloning, bijvoorbeeld een revolutionair nieuw horloge. In ruil voor het ondersteunen van het project krijgt hij vaak een korting of een uniek exemplaar. Vaak is het zo dat hoe sneller je mee doet, hoe hoger de korting. Helaas blijkt wel eens dat de korting achteraf toch minder hoog is dan oorspronkelijk werd gemeld.  

Voor-financiering

Deze vorm van voor-financiering heeft een paar voordelen voor ondernemers.

  1. Het project gaat pas van start bij een behaald minimum. Als je bijvoorbeeld een nieuwe machine voor de productie van het horloge moet kopen, heb je een minimale investering te doen, je kan namelijk geen halve machine kopen. Zijn er niet genoeg enthousiaste supporters van je unieke horologe project, dan gaat het hele project niet door. Dit bespaart de ondernemer het risico dat de ondernemer de machine moet kopen voordat hij weet of er genoeg geld binnenkomt. 

  2. Het levert een vorm van marktonderzoek op. Als je project het goed doet, weet je dat er een markt voor is.
  3. De mensen die in je product investeren, kan je direct inzetten als ambassadeurs voor je project. Het project gaat namelijk alleen van start bij voldoende investeerders. Daarom is het in hun eigen belang om jouw project te promoten.

Risico

Daarnaast is er natuurlijk ook een risico. De ondernemer kan overspoelt worden met bestellingen met als resultaat dat hij de vraag totaal niet aankan. Daar moet van te voren goed over nagedacht worden.

Maar ook de investeerder heeft een risico. Hoe weet je namelijk dat je jouw nieuwe, coole horloge ook echt gaat krijgen? Misschien zijn er niet genoeg mensen die investeren. Maar het kan ook dat de ondernemer uiteindelijk niet kan leveren, bijvoorbeeld omdat zijn machine stuk gaat, hij helemaal geen horloges kan maken of omdat zijn begroting niet realistisch was. Simpel gezegd, dan heeft de investeerder pech en is er geen enkele garantie dat je als investeerder je geld terug krijgt!

Aandelen

Het uitgeven van aandelen is erg interessant voor startende ondernemers. Op deze manier krijg je een bepaald bedrag, zeg €250.000, om direct in je product of dienst te investeren. Het voordeel, ten opzichte van een lening, is dat je als ondernemer niet hoeft af te lossen. Veel bedrijven lenen zich ook niet voor een reward-based campagne, denk aan zakelijke dienstverleners. Een ander voordeel is dat je klanten of leveranciers bij je onderneming kan betrekken door ze mede-aandeelhouder te laten worden.

Een groot nadeel is dat je een stuk(je) van de aandelen, en dus ook zeggenschap en toekomstige winst kwijt raakt. Vaak wordt er een coöperatie of stichting opgericht die de aandelen beheerd, op deze manier kan je toch nog controle houden. Echter brengt dat ook weer kosten en administratie met zich mee.

Als investeerder is het goed om te bedenken waar je instapt. Doe je het voor de ondernemer? Of omdat je op zoek bent naar een goed rendement? Zoek vooraf goed uit wat de exit strategie is. Wanneer kan jij je aandelen weer verkopen? Er is namelijk geen markt of beurs waar je je aandelen kan verhandelen dus je moet maar afwachten wanneer je kan verkopen.

Donatie

Een donatie doe je meestal omdat je het doel van de organisatie of project ondersteunt. Dit kan zijn omdat je de ondernemer of initiatiefnemer persoonlijk kent, je erover gelezen hebt of omdat je iets goeds wilt doen. Je krijgt er geen beloning voor en je krijgt je geld ook niet terug. Bij donatie projecten gaat het vaak om kleinere bedragen dan bij aandelen of leningen.

Het risico bij donaties is dat je vaak geen garantie krijgt wat er precies met je geld gebeurd. Dit is lastig op te vangen. Als het een project van een bekende is, dan is dat al weer een kleiner risico.

 

Lening

De lening is onder Nederlandse crowdfunding platformen veruit het succesvolst met het ophalen van geld. Een belangrijke reden hiervoor kan zijn dat de investeerder er vanuit gaat dat hij zijn geld terug krijgt. Crowdfunding leningen zijn vaak annuïtaire leningen die vanaf de eerste maand afgelost worden. Ook is het mogelijk dat het een lineaire lening of aflossingsvrije lening is. Deze laatste lijkt meer op een obligatie, waarbij de lening aan het eind van de looptijd wordt afgelost.

Voordelen

Als investeerder biedt een investering in een crowdfunding kans op een mooi rendement. Rendementen van 6,% 7%, of zelfs 9% zijn niet ongehoord. Let op, dit is het rendement als de hele lening netjes wordt afbetaald. Omdat er altijd een risico is, raden wij, net als de AFM, aan om goed te spreiden.

Een ander voordeel is de mooie cashflow die crowdfunding leningen bieden aan de investeerder. De leningen worden maandelijks, in sommige gevallen worden er andere termijnen gehanteerd, afgelost zodat je maandelijks weer een stukje van je uitstaande leningen terug ontvangt. Dit kan je natuurlijk direct weer investeren in een nieuw crowdfunding project voor goede spreiding en rendement. 

Risico

Er bestaat altijd het risico dat een bedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kan doen. Om te voorkomen dat een crowdfunding project niet afgelost wordt, wordt een project vooraf grondig gecheckt op verschillende (financiële) aspecten. Dit is heel anders dan bij een rewards-based campagne waar de ondernemer vaak zelf het project online kan zetten.

Om het risico te beperken worden er afspraken gemaakt met de ondernemer. Dit kan zijn dat de ondernemer zijn voorraad in onderpand geeft, dat de ondernemer mee tekent met hoofdelijke aansprakelijkheid of op een andere manier zekerheid biedt aan de investeerders. 

Converteerbare lening

Voor startende ondermening die nog geen of weinig omzet genereren is een normale lening niet mogelijk vanwege de lage aflossingscapaciteit. Ook is het uitgeven van aandelen lastig, omdat er zonder omzet geen goede waarde van de onderneming bepaalt kan worden.

De converteerbare lening kan worden omgezet(geconverteerd) in aandeelen op een vooraf bepaald moment. Ook wordt er tijdens de looptijd meestal geen rente betaald, maar wordt dit meegenomen bij de conversie in aandelen.

Voor de ondernemer is dit een goede optie om geld op te halen als er nog weinig zekerheid en omzet in het bedrijf zit. Voor de investeerder is dit een risicovolle investering die erg lucratief kan zijn als het goed gaat met het bedrijf.

Conclusie

Zoals het spreekwoord luidt: op iedere doosje past een dekseltje. Zo geldt dat ook voor crowdunding financiering. Met de bschikbare financierings vormen is er zowel voor de ondernemer als voor de investeerder een vorm te vinden die goed past. Aangezien dat voor iedereen anders is, is het aan te raden om vooraf goed op papier te zetten wat het doel is. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en helpt zowel de ondernemer als de investeerder om de juiste keuzes te maken.

Moneybrothers

Bij ons kan je alleen projecten vinden die gefinancieerd worden met leningen. Binnenkort gaan wij weer een nieuwe project online zet. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Verder lezen?

Investeerders tips

Groei van Crowdfunding

Crowdfunding creert banen

Groei alternatieve financiering

 

 

SaveSave